Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder

Mechelen, België en Martinsried/München, Duitsland; 29 september 2016 – Galapagos NV (Euronext & NASDAQ: GLPG) en MorphoSys AG (FSE: MOR; Prime Standard Segment, TecDAX; OTC: MPSYY) hebben vandaag bekendgemaakt dat de eerste dosering in een patiënt met atopische dermatitis met het gezamenlijk ontdekte en ontwikkelde monoklonale antilichaam MOR106 tegen IL-17C heeft plaatsgevonden.

“De klinische testen met MOR106 in patiënten met atopische dermatitis is een belangrijke stap in de ontwikkeling van dit nieuwe antilichaam. We kijken ernaar uit hoe dit zich gaat vertalen in veiligheids- en farmacokinetische eigenschappen in patiënten,” zegt Dr. Piet Wigerinck, Chief Scientific Officer van Galapagos.

“We zijn blij dat MOR106 nu onderzocht wordt in patiënten, nadat gunstige veiligheidsresultaten werden behaald bij gezonde vrijwilligers. We zien een grote medische behoefte voor nieuwe behandelingen in ontstekingsziekten van de huid zoals atopische dermatitis. MOR106 is een selectieve remmer van IL-17C, een cytokine gerelateerd aan huidontstekingen,” aldus Dr. Arndt Schottelius, Chief Development Officer van MorphoSys AG.

MOR106 is het eerste publiek bekendgemaakte monoklonale antilichaam gericht op IL-17C in klinische ontwikkeling wereldwijd. Onderzoek toont aan dat IL-17C verschilt van andere leden van de IL-17 cytokine familie en dat het een belangrijke en actieve rol speelt bij ontstekingen van huidweefsel en daarmee gepaard gaande huidziekten.

Het primaire doel van de gerandomiseerde, dubbelgeblindeerde, placebo-gecontroleerde Fase 1 studie is de veiligheid en verdraagbaarheid te onderzoeken. Secundaire doelen zijn het vaststellen van de farmacokinetische eigenschappen en de potentiële immunogeniteit van MOR106.

Het eerste deel van de studie wordt uitgevoerd in 56 gezonde vrijwilligers in één studiecentrum, en onderzoekt eenmalige, oplopende doseringen (SAD) als intraveneuze infusie vergeleken met placebo. MOR106 laat tot op heden in gezonde vrijwilligers gunstige veiligheids- en medicijn- eigenschappen zien. Dit heeft de start mogelijk gemaakt van het tweede deel van de studie, waarin herhaalde toediening van oplopende doseringen (MAD) vergeleken wordt met placebo in 24 patiënten met gematigde tot ernstige atopische dermatitis. Dit deel van de studie vindt plaats in verschillende Europese studiecentra. Zoals eerder bekendgemaakt, wordt de rapportage van de resultaten van de volledige studie, inclusief het MAD-gedeelte in patiënten en SAD-gedeelte in gezonde vrijwilligers, verwacht in de tweede helft van 2017.

Over IL-17C

IL-17C verschilt duidelijk van andere leden van de IL-17 cytokine familie. Bij ontstekingsziekten van de huid is IL-17C geïdentificeerd als een belangrijke, actieve ontstekingsbemiddelaar.

Over MOR106 en de samenwerking op het gebied van antilichamen

MOR106 is het eerste bekendgemaakte monoclonale antilichaam gericht tegen IL-17C in klinische ontwikkeling wereldwijd. Het verhindert de binding van IL-17C op zijn receptor, en onderdrukt op die manier de biologische activiteit van IL-17C. Resultaten in huidontstekingsmodellen voor atopische dermatitis en psoriasis in knaagdieren ondersteunen de klinische ontwikkeling van MOR106.

MOR106 komt voort uit de strategische ontdekkings- en ontwikkelingsalliantie van Galapagos en MorphoSys, waarin beide bedrijven hun technologie en expertise bijdragen. Galapagos voorziet in de ziekte-gerelateerde biologie, inclusief cellulaire assays en targets ontdekt met haar target discovery platform. MorphoSys draagt haar Ylanthia antilichaamtechnologie bij om zo volledig menselijke antilichamen te genereren gericht tegen het target, alsmede de volledige CMC ontwikkeling van deze compound. Galapagos en MorphoSys zullen de klinische ontwikkeling van MOR106 samen verder voortzetten.

Over atopische dermatitis

Atopische dermatitis, ook wel bekend als atopisch eczeem, is een chronische jeukende ontstekingsziekte van de huid die in de meeste gevallen begint in de vroege kinderjaren en vaak aanhoudt tot volwassenheid, maar ook pas dan kan beginnen. Volgens GlobalData (2015) waren er in 2014 29,1 miljoen gematigde en 16,4 miljoen ernstig aangedane patiënten op een totaal van 66,3 miljoen atopische dermatitis patiënten in de 9 grootste markten (VS, Duitsland, VK, Frankrijk, Italië, Spanje, Japan, China en India). De belangrijkste kenmerken van atopische dermatitis zijn de verslechtering van de huidbarrière en disfunctioneren van het immuunsysteem, begeleid door droge huid en ernstige pruritus (jeuk), die wordt geassocieerd met overreacties van de huid op externe prikkels. De jeuk kan leiden tot slaaptekort, onrust, depressie, een verstoord sociaal leven en wordt hierom gezien als de grootse therapeutische behoefte in atopische dermatitis.

556 lezers bereikt
De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.065 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden