Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Krijgen bezitters van zonnepanelen straks meer voor hun energie?

Wat als het nu eens mogelijk wordt om groene energie uit te wisselen tussen particuliere producenten en consumenten zonder tussenkomst van de energieleverancier? Boeiend, dachten ze bij de Vrije Universiteit Brussel en prompt lanceerden ze het Scanergy-project. Handelen alle bezitters van zonnepanelen binnenkort in de nieuwe munt, de NRGCoin?

Waar de bitcoin zowel de overheid als de financiële instellingen aan de kant schuift, kan de NRGCoin wel eens hetzelfde effect hebben als we het hebben over groene energie. Heb je wat zonnepanelen en produceren die meer dan wat je nodig hebt? Dan weet je vast dat je best wel wat moet betalen aan de netbeheerder. De bepaling van die prijs is bovendien niet transparant te noemen.

Dankzij de digitale revolutie is er ook binnen de energiesector sprake van een disruptieve beweging. Elektriciteitsnetwerken capteren zeer veel data: onder andere pieken en dalen van energieverbruik worden strikt gemonitord. Een groot voordeel van het verzamelen van zoveel data zijn de conclusies. Zo kan je op dalmomenten elektriciteit goedkoper aanbieden en op piekmomenten de prijs wat opschroeven. Dit betekent echter voor de particuliere producent dat hij voor eenzelfde hoeveelheid groene stroom de ene keer veel minder ontvangt dan op een vorig moment.

Lees meer: Bitcoin is beleggen in digitaal goud

Om die willekeur aan banden te leggen ontwikkelde onderzoeker Mike Mihaylov, in samenwerking met de Europese Unie, de cryptomunt NRGCoin. Net zoals de bitcoin maar ook deze digitale munt gebruik van de blockchaintechnologie.

Hoe werkt de NRGCoin?

Iedere particuliere producent en consument heeft een smart meter in huis. Deze smart meter is geconnecteerd met een smart grid (het informatieve netwerken waar de uitwisseling van data gebeurt). Produceer je 1 kilowattuur aan groene energie, dan krijg je 1 NRGCoin. Op die manier krijg je altijd evenveel voor jouw zonne-energie. De koers van de NRGCoin is gekoppeld aan de eurokoers.

Volgens Mihaylov kan dit heel wat groenestroomproducenten aanzetten tot het plaatsen van meer zonnepanelen. Ook wie nog twijfelde over zonnepanelen zou zo over de streep getrokken kunnen worden.

 

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.084 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden