Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder

De studiedienst van de PVDA publiceert vandaag zijn Top 50 van grootste fiscale kortingen en top 1000 van grootste winsten in België. Volgens PVDA staat KBC op de eerste plaats van de Top 50 van fiscale kortingen en betaalde KBC in 2015 slechts 5,8 miljoen euro belastingen op een winst van 2,2 miljard euro. De wijze waarop de fiscale situatie van KBC Groep in de studie van PVDA wordt beschreven,  is echter een volledig verkeerde voorstelling van de feiten.

  • KBC boekte in 2015 een geconsolideerd resultaat van 2,6 miljard euro (en niet 2,2 miljard). Het geconsolideerd resultaat is een resultaat dat door KBC Groep gerealiseerd wordt in al zijn verschillende dochterbedrijven wereldwijd, en niet enkel in België.

  • Deze winst wordt in elk van de verschillende dochtervennootschappen effectief belast volgens de wetgeving van het land waar ze gevestigd zijn.  Zoals blijkt uit ons “Rapport aan de samenleving” (beschikbaar op www.kbc.com - overzicht hieronder) betaalt KBC in de voornaamste landen waarin het actief is een inkomstenbelasting van 424 miljoen euro.

  • Indien er door de betreffende dochters uit de reeds belaste winst een dividend uitgekeerd wordt, dan moet dat dividend in België op basis van de Europese Moeder-Dochterrichtlijn grotendeels belastingvrij blijven.  Deze regeling is echter louter van toepassing op uitkeringen van winst die bij de dochter zelf (hetzij in België, hetzij in het buitenland) effectief belast is en heeft louter tot doel een dubbele belasting te vermijden.

  • De 5,8 miljoen euro waarnaar verwezen wordt in de studie van PVDA slaat op de inkomstenbelasting van 1 entiteit uit de KBC Groep (KBC Bank – inkomstenjaar 2015). De studie gaat volledig voorbij aan de belasting die door andere vennootschappen van KBC zowel in België (KBC Verzekeringen, CBC Banque, KBC Asset Management NV,…) als in de andere landen van vestiging betaald wordt.  De vergelijkingsbasis die gehanteerd wordt, is dus een flagrant volledig verkeerde voorstelling van zaken.

Er wordt in de studie van PVDA ook enkel referentie gemaakt naar inkomstenbelasting, zonder melding te maken van de vele andere taksen die KBC reeds betaalt:

  • Het grote bedrag aan bankentaksen (417 miljoen euro) waarvan in België alleen 229 miljoen euro betaald werden in 2015.  Bovendien zal de Bankentaks vanaf 2016 in België nog verhoogd worden door de recente wetswijziging;

  • BTW en diverse taksen op de goederen en diensten die KBC afneemt en die, door het feit dat bancaire diensten grotendeels vrijgesteld zijn van BTW, niet kunnen gerecupereerd worden.

424 lezers bereikt
De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.065 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden