Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder

KBC testte samen met IT-specialist Cegeka en verscheidene bedrijven als eerste in de markt Digital Trade Chain (“DTC”) met succes uit, een blockchain-oplossing die kmo’s toelaat op een veilige manier om te gaan met internationale handelsverrichtingen. Heel wat Belgische kmo’s zijn voor hun groei afhankelijk van import en export. Liefst 77%[1] van de Belgische uitvoer van goederen gaat naar Europese landen, voornamelijk onze buurlanden. Grote bedrijven maken daarbij gebruik van documentaire kredieten om het ondernemersrisico te beperken. Voor kleinere bedrijven is die oplossing echter vaak niet geschikt.  

 KBC en Cegeka bouwen ondertussen verder aan  Digital Trade Chain en onderhandelen met bijkomende partijen om het platform nog breder en toegankelijker te maken.

[1] Agentschap voor Buitenlandse handel, Foreign Trade Statistics 01-03/2016

De nieuwe web-applicatie ‘Digital Trade Chain’ van KBC is een digitaal platform om (internationale) handelstransacties van kmo’s efficiënt op te volgen, de risico’s beter te beheersen en de financiering van de handel te vereenvoudigen. DTC vertrekt vanuit vier betrokken handelspartijen: enerzijds de koper en de verkoper, en anderzijds KBC en de financiële instelling van de tegenpartij. De toepassing registreert heel het handelsproces - van order tot betaling - in een overzichtelijke digitale flowchart en garandeert de betaling wanneer alle contractuele afspraken werden gerespecteerd. Het proces van order tot betaling verloopt dankzij het volledig geautomatiseerde en 24/7 beschikbare platform ook veel sneller dan de traditionele documentenuitwisseling. Het vergt ook veel minder back-office administratie.

Luc Gijsens, CEO International Markets KBC Groep, verduidelijkt: “De toenemende digitalisering vergt van onze kmo-klanten vaak een andere benadering van hun bedrijfsvoering. KBC wil hen graag innovatieve oplossingen aanreiken om die digitale versnelling te maken. Deze succesvolle test van Digital Trade Chain toont aan dat de blockchain-technologie ongetwijfeld een aantal opportuniteiten biedt die we nu verder willen uittesten en uitbouwen.

KBC koos voor Cegeka omwille van de expertise van het IT-bedrijf met blockchain. KBC bekijkt intussen samen met banken uit de buurlanden en de Centraal-Europese kernmarkten van KBC hoe deze blockchaintoepassing kan helpen om de (internationale) handel tussen kmo’s uit die landen te faciliteren en te versterken.

Succesvolle test

De DTC-applicatie werd vooraf afgetoetst bij 17 kmo’s uit diverse sectoren en nadien getest door Bru Textiles[1] en Aristide[2], twee textielbedrijven uit Kontich. Vooral het gebruiksgemak van de toepassing en het overzichtelijke transactieproces voor zowel importeur als exporteur werden als grote troef gezien. DTC is makkelijk toegankelijk vanop zowel pc als tablet en smartphone.

Uit deze test en bevraging bij de klanten kwamen heel wat suggesties naar boven voor verdere verrijking van de aangeboden oplossing. Die ideeën worden door KBC en Cegeka getoetst op hun haalbaarheid. Indien verdere tests het succes van deze eerste testfase bevestigen, zal KBC de applicatie ook verder uitrollen in de markt.

513 lezers bereikt
De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 7.915 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden