Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Kakmachine legt uitvinders geen windeieren

Wie herinnert zich Wim Delvoye nog? De kunstenaar die levende varkens tatoeëerde en kak in plexiglas verkocht aan kunstverzamelaars. Wel nu, de wetenschappers die aan de basis van de Delvoyes kunstwerk ‘Cloaca’ mogen zich vandaag rijk rekenen. Hun onderneming is ettelijke miljoenen euro’s waard.

Wereldnieuws was het: Wim Delvoye had een machine uitgevonden die het natuurlijk verteringsproces van de mens reproduceerde. Etenswaren gingen er langs de ene kant en excrementen kwamen er langs de andere kant weer uit. Delvoye liet de uitwerpselen in plexiglas kapselen en verkocht die voor veel geld aan kunstliefhebbers- en handelaars.

De mosterd voor zijn kakmachine haalde hij bij Prodigest. Een bedrijf opgericht onder de auspiciën van de Gentse universiteit. Hoogleraar Willy Verstraete en zijn twee vennoten Massimo Marzorati en Sam Possemiers bootsten met Prodigest het menselijk verteringsstelsel na binnen een laboratorium. Heel wat voedings- en farmabedrijven maken dankbaar gebruik van het model. En dat model en bedrijf is nu geld waard, veel geld.

De waarde van Prodigest wordt werd onthuld in het Staatsblad. De website De Rijkste Belgen van journalist Ludwig Verduyn snorde de cijfers op. Prodigest heeft een waarde van 16,5 miljoen euro en maakt de drie vennoten multimiljonair. Verstraetes aandeel wordt geschat op 4,1 miljoen euro, de twee andere vennoten bezitten elk 6,2 miljoen euro.

En hoe vergaat het Wim Delvoye?

Turbulent, zo kan je het op z’n minst noemen. Hij is in een rechtzaak verwikkeld en werd in eerste aanleg al veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf wegens smaad en bedreiging aan een politieagent. Maar nog schuwt hij de controversie niet.

In tussentijd kocht hij een Iraans paleis in Kasha, op zo’n 200 kilometer van Teheran. En vindt er naar eigen zeggen een grotere vrijheid dan in België.

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.056 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden