Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Rogue trader Jérôme Kerviel moet maar 1 miljoen betalen

Jérôme Kerviel, de ex-trader van de bank Société Générale, moet maar 1 miljoen euro terugbetalen aan zijn voormalige werkgever. Daarmee komt de Fransman goed weg. In eerste instantie was Kerviel veroordeeld tot de terugbetaling van 4,9 miljard euro.

De zaak Kerviel dateert uit 2008. De jonge trader Jérôme Kerviel liet zich in met ongeoorloofde transacties. Hij ging aan het speculeren met meer dan 50 miljard euro. Via frauduleuze methodes en hacking ontweek hij controles. Door het roekeloze en illegale gedrag van Kerviel verloor de bank uiteindelijk 4,9 miljard euro. Société Générale kwam door de acties van Kerviel dan ook in zwaar weer terecht. Topman Daniel Bouton diende zelfs zijn ontslag in. Finaal werd Kerviel veroordeeld tot een effectieve celstraf van 3 jaar en de totale terugbetaling van zijn frauduleuze transacties.

Kerviel tekende verzet aan bij het Hof van Cassatie. Daar ving hij deels bot want de uitspraak werd bevestigd. Het hof oordeelde echter dat de terugbetaling van 4,9 miljard euro buiten alle proportie was. In een nieuwe rechtszaak oordeelde de rechter dat een boete van 1 miljoen euro voldoende was.

Steekspel tussen Jérôme Kerviel en Société Général blijft duren

Toch betekent dit niet het einde van het juridisch getouwtrek tussen Kerviel en Société Général. Jérôme Kerviel gaat voor de volledige vrijsprak en vindt dat hij niks meer moet aan zijn ex-werkgever. Daar kreeg hij overigens in juni 2016 gelijk in toen een Parijse rechter oordeelde dat Kerviel zelfs een vergoeding verdiende op basis van een onterecht ontslag. Société Général ging echter in beroep tegen deze beslissing.

Jérôme Kerviel wordt de twijfelachtige eer toegedicht de meest succesvolle rogue trader uit de geschiedenis te zijn. Daarmee laat hij de zelfs de beruchte Nick Leeson achter zich, die Barings Bank over kop liet gaan door hen met een verlies op te zadelen van 'slechts' £ 827 miljoen.

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.055 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden