Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Is een investering in een garagebox rendabel?

Steeds meer mensen ontdekken een nieuwe manier van beleggen door een garagebox te kopen. Bij regelmatige verhuur van een garagebox brengt dit een mooi bedrag per maand op. Daarnaast biedt een garagebox heel wat voordelen boven andere vastgoedinvesteringen. Bent u recent ook op het idee gekomen om een garagebox te kopen als belegging, leest u dan eerst waar u rekening mee moet houden in dit artikel.

Een garagebox kopen als investering

Een garagebox is een goede manier om uw beleggingsportefeuille te spreiden. Daarnaast heeft het een lage instapdrempel vergeleken bij andere vastgoedbeleggingen. Terwijl het spaarbankboekje tegenwoordig niet meer zoveel opbrengt, wordt investeren in onroerend goed steeds populairder. En voor het investeren in een garagebox heeft u een relatief klein bedrag nodig. 

Waar let u op bij het kopen van een garagebox?

De ligging van een garagebox is erg belangrijk. Zo zijn garageboxen aan de kust soms vele malen duurder dan die in de stad. En die zijn op hun beurt weer duurder dan die buiten de stad. Let als u een garagebox kopen gaat op het parkeerbeleid van de betreffende gemeente: dit kan zorgen voor meer huuropbrengst, of juist voor minder. En garageboxen vlakbij winkelstraten, kantoorpanden of een station kunt u vaak gemakkelijker verhuren dan een afgelegen box. 

Daarnaast is de landelijke regelgeving omtrent het verhuren van garages natuurlijk erg belangrijk. Zorg in elk geval voor een huurcontract, of dat nu voor bepaalde of onbepaalde tijd is. Hier kunt u in opnemen wat u van de huurder verwacht en voor welke periode. Is er niets overeengekomen met betrekking tot de verhuurperiode, dan wordt er automatisch uitgegaan van een contract voor onbepaalde duur, wat inhoudt dat er een opzegtermijn van één maand geldt. Er is sprake van grote contractuele vrijheid. Bovendien is er veel vraag naar parkeerboxen, waardoor u mogelijk de huur voor een bepaalde periode vooraf kunt laten betalen.

Het rendement van een garagebox

Een gesloten garagebox kost gemiddeld in Vlaanderen meer dan in Wallonië. In stedelijke gebieden betaalt u gemiddeld tussen de 25.000 en 30.000 euro. Hier komen nog registratierechten bij van 10% in Vlaanderen en 12,5% in Brussel en Wallonië, plus notariskosten. Gemiddeld bedraagt het rendement van een garagebox tussen de 3% en 8%. Huurprijzen van garageboxen variëren tussen 50 en 150 euro per maand. Daarnaast bedraagt de prijsstijging van garageboxen rond de 5% per jaar.

Enige voor- en nadelen van het beleggen in garageboxen

Het is relatief gemakkelijk om een garagebox te verhuren. Kijkt een huurder van een garagebox met een goede ligging vooral naar de ruimte, een huurder voor een woning is een stuk lastiger te vinden. Daardoor zorgt een garagebox kopen dan ook voor een vrij zeker maandelijks inkomen. Daarnaast zijn er ook relatief weinig wanbetalers bij de verhuur van garageboxen. Daarentegen is de kans op doorloop van garageboxen groter dan die van huurwoningen. U moet dus eventueel om de zoveel tijd kunnen zorgen voor een nieuwe huurder. Stel dat het parkeerbeleid in de gemeente waarin uw garagebox ligt wordt aangepast, dan kan het zijn dat de huuropbrengsten en zelfs de waarde van de garagebox dalen.

Bent u van plan een garagebox te kopen, let dan op de ligging, stel een contract op als u tot verhuur over gaat en zorg bij leegstand voor nieuwe huurders. Over het algemeen heeft u dan een rendabele belegging die bovendien zorgt voor meer spreiding van uw portefeuille.

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.065 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden