Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Investeren in Belgische landbouwgrond kan nu al lonen

Als het van professor Steven Van Passel van UHasselt afhangt, zou de tijd wel eens rijp kunnen zijn om te investeren in Belgische landbouwgrond. Door de hogere temperaturen als rechtstreeks gevolg van de klimaatwijzigingen zou de waarde van de grond met 8,5 procent kunnen toenemen. Een aanzienlijke toename waar zowel landbouwers als investeerders vruchten van kunnen plukken.

In het wetenschappelijke tijdschrift ‘Environmental & Resource Economics’ verschenen de resultaten van een opmerkelijke studie naar het investeren in landbouwgrond. Landbouwbedrijven in het zuiden van Europa zien door de opwarming van de aarde hun inkomsten drastisch dalen. Een omgekeerd effectief zien we dan weer in West- en Noord-Europa waar de inkomsten dan weer significant toenemen. Volgens professor Van Passel, verbonden aan de Universiteit van Hasselt, kan de landbouwwaarde door de hogere temperaturen met 8,5 procent toenemen.

Uitgebreide Europese studie

De studie onderzocht bij meer dan 40.000 landbouwbedrijf het verband tussen de financiële data en het klimaat. “Daarbij maakten we gebruik van een economische methode die rekening houdt met de aanpassingsmogelijkheden van bedrijven”, aldus professor Van Passel. Ook parameters als de bodemkwaliteit en de afstanden tot steden en havens speelden een rol. Uit het onderzoek bleek dat bij een potentiële stijging van 1 graad de waarde van landbouwgronden in Spanje en Italië 5 procent zou dalen. In Portugal en Griekenland loopt dit zelfs op tot 9%. Landbouwgrond in Ierland, het Verenigde Koninkrijk en de Scandinavische landen kan dan weer met tien procent in waarde stijgen. Maw investeren in landbouwgrond loont echt wel de moeite.

Tot slot houdt Steven Passel een pleidooi om te investeren in groene technologieën: “We moeten binnen de landbouw blijven zoeken naar nieuwe manier om met klimaatverandering om te gaan, zoals nieuwe variëteiten of duurzame en efficiënte irrigatietechnieken. Clean technologies of groene technologie vormen daar eveneens een belangrijk onderdeel van”.

(bron: De Standaard)

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 7.915 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden