Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Investeren in de gezondheidszorg: negeer de hypes

De technologische hype rond gezondheid is op z’n hoogtepunt. De jacht op dé nieuwst app is onverzadigbaar, terwijl bestaande toepassingen in sneltempo naar de achtergrond verdwijnen. We verkeren in een blinde periode waar de hoerastemming al snel wordt geheven. Maar vullen al die apps en toepassingen de noden van de patiënt in?

Op een dag zullen de wearables, alledaagse objecten die we met ons meedragen volgepropt met hightec technologie, de ban breken. Ze zullen ons leven verrijken maar voorlopig vullen ze de hoge verwachtingen nog niet. In tegenstelling tot andere (goedkopere) technologieën die de kracht hebben om een ommezwaai in gang te zetten. Jammer genoeg krijgen deze dan weer niet de aandacht die ze verdienen.

Drie technologieën die de gezondheidssector kunnen helpen

Heel wat innovatieve toepassingen staan te trappelen om gelanceerd te worden. De meesten ter eer en glorie van de aandeelhouders en snelle winsten. En niet omdat ze noden ledigen. Vraag is maar of dit getuigt van een langetermijnvisie. Velen zullen het eens zijn dat de patiënt centraal moet staan. Toch kan het ook anders.

Video stelt artsen in staat om in contact te treden met hun patiënt zelfs al bevinden ze zich ver weg. Het laat hen ook toe om makkelijker doorverwezen te worden. Tijd en plaats worden zo anders ingevuld en het bespaart beide partijen heel wat moeite. De technologie bestaat en wordt héél soms in de Verenigde Staten eens gebruikt. Amper 2 procent van de dokters maken er actief gebruik van. Grote dwarsliggers: de verzekeringen en mutualiteiten.

Voordelen:


  • persoonlijk contact blijft

  • sneller geholpen

  • efficiënter gebruik van tijd

  • makkelijke doorverwijzing

  • altijd en overal toegang

Doe-het-zelf-dokters worden niet aangemoedigd door artsen en verplegend personeel. Diagnoses stellen na een zoektocht op Google resulteerde al wel vaker in een rampzalig resultaat. Apps en technologische toepassingen kunnen echter een eerste schifting maken. Is het noodzakelijk dat je naar het ziekenhuis gaat? En moet het met spoed gebeuren? Of is een bezoek van de huisarts voldoende? Ook hier opnieuw: je bent snel geholpen. Zowel de diensten van dokters en ziekenhuizen worden efficiënter ingezet. En ook jouw tijd is beter besteed. Je wordt niet van het kastje naar de muur gestuurd.

Als derde technologie is er het 3D-printen. Heel wat zaken binnen de gezondheidszorg worden al 3D geprint. Zo heb je al botten, gewrichten, protheses en organen die uit een 3D-printer komen gerold. Toch kan er nog verder mee gegaan worden. In het verlengde van de 3D-printer zijn er de hologrammen. 3D-beelden van jouw lichaam die geconsulteerd kunnen worden door de dokter vanop een grote afstand. Opnieuw dezelfde optimalisaties: minder tijd, minder werk, minder personeel, kleinere kost, lagere druk op het zorgstelsel…

Beleggen in de gezondheidszorg wordt ruimer

Vroeger betekende het beleggen in de gezondheidszorg het kopen van aandelen of trackers van farmaceutische bedrijven. Nu kan je een graantje meepikken van de e-health door te investeren in innovatieve tech-bedrijven. Hou de vinger aan de pols in de industrie en volg de jongste ontwikkelingen nauwgezet op. Op die manier ontwaar je zeker veelbelovende bedrijven. En let op: je hebt een grotere slaagkans op lange termijn als je opteert voor ondernemingen die de patiënt centraal stellen. Want zij blijven op zoek gaan naar de noden van hun klant en rusten niet vooraleer we weer wat dichter komen bij een ideale wereld.

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.095 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden