Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Internetoplichter belooft buitenaardse rendementen

Een Duitse oplichter is actief op het internet. Met de belofte op superrendementen haalt hij personen via sociale media over om tienduizenden euro’s te investeren. Jammer genoeg betreft het een malafide zwendel. Slachtoffers blijven berooid achter.

De manier waarop de Duitser zijn slachtoffers vindt, is zeer eenvoudig. Via Facebook maakt hij contact met personen die op zoek zijn naar interessante investeringen. Vervolgens wint hij het vertrouwen. Zonder in detail te treden belooft hij buitenaardse rendementen van vele tientallen procenten.

Beleggers zien hun centen niet meer terug. De man vertrekt met de noorderzon en vergoedt zijn slachtoffers niet. Het gaat meestal om erg hoge bedragen. Een vereniging die de belangen van slachtoffers verdedigt spreekt over gemiddeld 50 tot 60.000 euro met uitschieters tot 600.000 euro.

Gewiekste oplichters struinen steeds vaker het internet af op zoek naar slachtoffers. Ze gaan daarbij heel doortrapt te werk en creëren afgelikte websites. Een aanlokkelijke boodschap in een professionele verpakking werkt duidelijk bij heel wat mensen. Ook hierin luidt het advies: Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. Voorzichtigheid blijft dus geboden.

Volgens voorzichtige inschattingen loopt de oplichting in de miljoenen euro’s. Heel wat slachtoffers schamen zich. Het taboe rond oplichting en fraude is vaak zeer groot, aldus vzw Neniu. Nu heel wat mensen op zoek zijn naar producten met leuke rendementen, is de vijver voor bedriegers wel heel groot geworden. De onwetendheid van heel wat slachtoffers is groot. Hun financiële kennis is ondermaats en ze worden verblind door beloofde rendementen. Klassieke banken genieten al langer het vertrouwen van een deel van de spaarders niet meer. Daarom zoeken ze vaak hun heil via minder evidente kanalen.

In februari 2016 lanceerde de overheid een nieuw meldpunt voor frauduleuze zaken. Daar kan je dan ook terecht als je het slachtoffer werd van internetfraude. Je vindt all informatie op meldpunt.belgie.be

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.011 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden