Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Hoeveel bedraagt het belastingvoordeel bij langetermijnsparen?

Langetermijnsparen in een tak-21 verzekering biedt heel wat voordelen. Naast de interesten en een eventuele winstdeelname die de verzekeraar bereid is te betalen is er ook nog het belastingvoordeel. Alle info over het belastingvoordeel bij langetermijnsparen lees je hier.

Langetermijnsparen kan vele redenen hebben. Op korte termijn is de enige voelbare reden het belastingvoordeel. Door nu te sparen voor later biedt de overheid een belastingvoordeel aan. Leuke extra bovenop de rest. Want naast jouw investering krijg je ook nog eens interesten en een eventuele winstdeelname. Er zijn ergere producten om jouw geld aan te besteden in deze tijden.

Hoeveel belastingvoordeel levert langetermijnsparen mij op?

Heel wat factoren bepalen hoeveel belastingvoordeel je kan genieten dankzij het langetermijnsparen. Allereerst moet je jonger zijn dan 65 jaar om te starten met langetermijnsparen. Daarnaast is het netto belastbaar beroepsinkomen op jaarbasis een belangrijke factor.

Wie een netto belastbaar beroepsinkomen van meer dan 34000 euro per jaar ontvangt, kan het maximum van 2260 euro inbrengen in zijn belastingen. Hoeveel jouw optimale bedrag langetermijnsparen bedraagt kan je best laten berekenen door jouw verzekeraar. Hoe dan ook krijg je 30 procent van de premies terug in de vorm van een belastingvoordeel. Per persoon kan het gaan om maximaal 678 euro. Koppels met een gezamenlijke belastingbrief kunnen dus 1356 euro recupereren indien ze het maximumbedrag van 4520 euro spaarden.

Lees meer: 9 geheimen van miljonairs om rijk te worden

Wanneer kan je genieten van het belastingvoordeel op langetermijnsparen?

Allereerst moet je dus een contract afsluiten voordat je 65 jaar wordt. Daarnaast moet het contract minstens 10 jaar lopen. Wie het contract afsluit voor de 10 jaar verstreken is, zal alle vergaarde belastingvoordelen moeten terugbetalen. Ook wie het contract stopzet voor de vooraf bepaalde leeftijd moet eveneens het belastingvoordeel terugstorten. Starten op jou 64ste kan dus maar is pas interessant als je het volhoudt tot je 74ste levensjaar.

Ideaal is het echter om op jonge leeftijd te starten, elk jaar het geoptimaliseerde bedrag te storten en pas te cashen na je 60ste. Belangrijk is om het bedrag te optimaliseren volgens jouw specifieke situatie. Stort je teveel, dan mis je op dat deel het belastingvoordeel én betaal je bij de afrekening er toch kosten op. Daarom laat je dit best over aan jouw verzekeraar.

Lees meer: Pensioensparen: jong starten is oud genieten

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 7.925 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden