Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Hoe bedrijven private investeerders kunnen aantrekken

Ondernemingen zoeken zeer vaak zuurstof, zuurstof in de vorm van financiële ademruimte. Die vinden ze niet zelden bij investeerders. Jonge ondernemers, die actief zijn met een startup, of ervaren ondernemers die een innovatieve markt willen aanboren, kloppen steeds vaak aan bij private investeerders. Het verhaal van business angels en crowdfunding is een verhaal van de 21ste eeuw.

Beursgenoteerde bedrijven trekken vermogens aan door de uitgifte van aandelen. Niet-beursgenoteerde ondernemingen moet al wat inventiever te werk gaan. Verstrekkers van durfkapitaal kunnen daar al eens een helpende hand reiken. Natuurlijk is dit geen daad van menslievendheid maar hopen ze met deze risicovolle operatie een leuk rendement mee te scoren. Uiteraard zal het guneffect ook wel zijn ding doen. Veel van die ondernemingen dragen een zekere sympathie met zich mee.

Durfkapitalisten gaan nooit over één nacht ijs. Ze zijn doorwinterde investeerders die vertrekken vanuit een gegronde analyse. Elke beslissing die zal volgen is er eentje die gestoeld is op groeiverwachtingen en bikkelharde cijfers. Plaats voor een sentiment is er niet. Het rendement voor de investeerder is niet altijd genoeg. In ruil vragen ze soms informatie of een zitje in de ondernemingsraad of een vertegenwoordiging in de Raad van Bestuur. Hun kennis en kunde is goed meegenomen voor een jonge organisatie.

De risicokapitaalmarkt en Belgische ondernemingen is nog geen gouden combinatie. De twee zitten nog wat verstrikt in een stroeve openingsdans. Hoewel het aanbod aan durfkapitaal best ruim te noemen is, vindt het toch zijn weg nog niet tot bij de bedrijven. De sterke versnippering van het kapitaal is volgens een onderzoek van Febelfin ook zeer sterk versnipperd. Beide sectoren en/of markten zouden dan ook wel varen bij een schaalvergroting.

Finmix

Jonge innovatieve ondernemingen met groeiambities kunnen ook een beroep doen op de Vlaamse overheid. Het Agentschap voor Innoveren & Ondernemen startte een project nl Finmix. Een panel van vertegenwoordigers uit de bankensector maar ook risicokapitaalverschaffers en bedrijvenorganisaties beoordelen ondernemingen en projecten en verstrekken advies inzake de financiering. Op die manier komt een startup in aanraking met een zeer diverse mix van kapitaalverstrekkers. 

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.084 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden