Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Het effect van een zonsverduistering op de aandelenmarkt

Op 21 augustus was het zover in Amerika. Een lange strook baadde letterlijk in het donker door een volledige zoneclips. Hieromtrent werd in het verleden reeds wat onderzoek gedaan naar het effect van een zonsverduistering op de aandelenmarkten en er kwamen enkele interessante vaststellingen uit.

Opkomende zonsverduisteringen zijn jaren op voorhand gekend en worden, afhankelijk van de grootte van de verduistering, bijna altijd aangekondigd in de media. Op astrologie website kunnen dan soms voorspellingen gelezen worden over het einde van de wereld of op zijn minst grote rampspoed die over ons neer zal dalen. In het verleden hadden eclipsen al een kwalijke reputatie.

Ondertussen weten we dat zonsverduistering wel regelmatig voorkomen op zeer specifieke plaatsen op de wereldbol. Vaak wordt een de zoneclips voorafgegaan of gevolgd door een maansverduistering. 

Hoe kunnen zonsverduisteringen nu een invloed hebben op de aandelenmarkt? Als ze toch een vorm van spanning of angst veroorzaken bij mensen, kunnen we toch een effect verwachten.

Onderzoek van Astrological Investing toont aan dat zonsverduisteringen altijd in een periode vallen waarbij aandelen net iets beter presteren dan anders. Een zonsverduistering doet zich dan ook enkel voor bij Nieuwe Maan en volgens een studie van Dichev en Janes aan de University of Michigan Business School zijn er indicaties dat aandelen beter presteren bij Nieuwe Maan, een 'groene periode' genoemd.

Het resultaat van onderzoek waarbij 130 eclipsen werden onderzocht over een periode van meer dan 60 jaar (vanaf 1950) is verbazingwekkend: zonsverduisteringen zijn historisch gezien zeer goed geweest voor de aandelenmarkten. Investeren in een periode waarin een eclips heeft plaatsgevonden hebben geleid tot een gemiddelde return van 17% op jaarbasis, tegenover 11% op jaarbasis voor een gewone 'groene periode'. Dat is toch een significant verschil.

Natuurlijk betekent het niet dat de aandelenkoersen niet zijn gedaald in een eclips periode. Ongeveer één op zes periodes heeft gezorgd voor een daling van meer dan 2%. Daartegenover staat dat één op vier periodes een winst opleverden van meer dan 2%, en in 10% van de gevallen zelfs een winst van 4%. En dat enkel gedurende de 'groene periode' van de eclips.

En dat is nog niet alles. De periodes waarin er Volle Maan is worden 'rode periode' genoemd. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de 'rode periodes' vóór een zonsverduistering (nu dus) kennen gemiddeld een verlies van 8,5% op jaarbasis berekend. Ook hier zijn er periodes geweest die een uitzondering zijn op de regel. In ca. 15% van de periodes was er een stijging van 2%. Maar in één op drie periodes was er een verlies te noteren van meer dan 2%, en in 20% van de gevallen zelfs een verlies van meer dan 5%. Hieruit kan enkel besloten worden dat in een significant aantal periodes de aandelenmarkten verliezen hebben geleden.

Historisch gezien is de meest rendabele strategie bij een zonsverduistering om te shorten in de 'rode periode' net vóór een zoneclips, en om long te gaan in de 'groene periode' waarin de eclips valt.

Waarheid of opportuniteit?

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.084 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden