Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Guo Guangchang: China's Warren Buffett

Guo Guangchang klinkt in Europa niet zo welluidend in de oren. Toch staat hij genoegzaam bekend als de Chinese Warren Buffet. In december 2016 haalde hij even het wereldnieuws: Guangchang verdween spoorloos. Enkele weken later dook hij totaal onverwachts weer op. Guangchang is met de nodige mysteries omgeven, hoog tijd om hem beter te leren kennen.

De vroege jaren van Guo

Guo Guangchang werd in februari 1967 geboren in Dongyang, China. Als student schrijft hij zich in aan de Universiteit van Fudan, richting filosofie. Uiteindelijk haalt hij een MBA aan het Economic Management Institute. Na zijn studie richt de jonge Guo samen met vrienden Tan Jian en Liang Xinjun de Guangxin Technology Development Company op.

Fosun Group

Tan Jian en Guo, die al enige tijd een relatie hadden, trouwden kort na de oprichting van hun onderneming. In oorsprong focuste hun groep zich op het financieel bemiddelen voor rijke Taiwanezen. In een latere fase start de Guangxin groep met een farmaceutisch labo. Dankzij de kennis en contacten van Tan Jian, wiens grootvader een gerespecteerde geneticus was, werd het laboratorium een denderend succes.

Twee studiegenoten van Liang voegden zich in 1994 bij de onderneming en de holding Shanghai Fosun High Technnology Group werd opgericht. Het bedrijf breidde kort daarop haar farmaceutische activiteiten uit met het produceren van insuline en medicatie voor lever- en hartziektes. In 1998 zou de Fosun Group haar farmaceutische activiteiten onderbrengen in Shanghai Fosun Pharmaceuticals en dit onderdeel naar de beurs brengen. De IPO en de opbrengst van 357 miljoen yuan (omgerekend 50 miljoen euro) zou Fosun en haar oprichters internationaal bekend maken.

De succesvolle investeringen van Guo en Fosun

De middelen die Fosuns successen binnen brachten gaven Guo als voorzitter van de raad van bestuur van Fosun de financiële ruimte om een strategie uit te rollen die hem de bijnaam 'China's Warren Buffett' opleverde. In zijn eigen woorden was de missie daarbij om de Chinese versie van General Electric te creëren, het Amerikaanse conglomeraat dat meer dan een eeuw geleden door uitvinder Thomas Edison werd opgericht.

Guo zou talloze aandelen verkrijgen in ondernemingen wiens langetermijnvooruitzichten volgens de Chinese ondernemer positief zijn, los van korte termijn fluctuaties in de beurskoers. Een goed voorbeeld was daarbij de vroege investering in een falende goudmijn van de Chinese staat, waar de introductie van een winstgerichte aandeelhouder voor flinke roering zorgde. Een focus op gemotiveerde werknemers en investeringen in modernisering en technologie zou echter zijn vruchten afwerpen, zoals te zien aan de verviervoudiging van de productie terwijl de operationele kosten werden teruggedrongen.

Tegenwoordig is Fosun met aan het hoofd de beroemde Chinese ondernemer Guo actief in farmaceutica, gezondheidszorg, verzekeringen, staal, vastgoed, mijnbouw, diensten, retail, financiën en talloze andere bedrijfstakken.

Gou nu: Vermogen en verdwijning

In 2015 werd het vermogen van Gou geschat op 6,4 miljard dollar. Daarmee behoort de beroemde ondernemer tot de 20 rijkste mensen van China. In datzelfde jaar verdwijnt de voorzitter van de Fosun Group korte tijd van de aardbodem om enkele dagen later weer te verschijnen. In het daaropvolgend persbericht werd gemeld dat Gou de Chinese autoriteiten aan het helpen was met een onderzoek. Het verdwijnen van bekende Chinese ondernemers is niet ongewoon en duidt veelal op inmenging van de overheid.

Uitspraken van Guo

Over inspiratiebron Warren Buffett: "Ik denk niet dat hij succesvol is omdat hij persé intelligenter is dan anderen." - In hetzelfde interview zou Guo uitleggen dat Buffett's kracht in discipline, gevoel voor de markt en een langetermijnvisie ligt.

Over de markt: "Niemand dankt zijn succes op de markt aan zijn intelligentie of visie. Je voordeel behaal je uit een vermogen om sneller te beslissen en actie te ondernemen."

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.084 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden