Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
George Soros, de beul van 'Bank of England'

Investeerder George Soros dankt zijn bijnaam aan een enkele investering. In september van 1992 zette de geboren Hongaar 10 miljard dollar in op een daling van de Britse Pond. Een 'gok' die hem in één enkele dag een miljard winst opleverde en uiteindelijk zo'n 2 miljard opgebracht heeft. Hij wordt ook wel aanzien als de investeerder die de Aziatische financiële crisis ontketende in 1997 door flink in te zetten op een daling van de Thaise baht.

Het leven van George Soros

George Soros ontvluchtte in 1947 Hongarije en vestigde zich in Engeland, waar hij in 1952 aan de London School of Economics af zou studeren. Na enkele jaren doorgebracht te hebben bij een investeringsbank in London, emigreerde hij in 1956 naar de Verenigde Staten. Hij zou hier als analist en investeringsmanager aan de slag gaan bij de New Yorkse firma's F.MN Mayer, Wertheim & Co en Arnhold & S. Bleichroeder.

In 1973 zou de investeerder zijn vleugels uitslaan en zijn Soros Fund Management hedge fund opzetten, wat uiteindelijk het bekende Quantum Fund zou worden. In de jaren dat Soros aan het hoofd van het fonds stond zouden de jaarlijkse winsten minstens 30 procent en, bij uitzondering, zelfs meer dan 100 procent bedragen. Dit maakt die periode in de geschiedenis van het Quantum Fund de meest succesvolle die een fonds ooit gekend heeft. Een investering van 1.000 usd in 1969, bij oprichting van het fonds, zou in het jaar 2.000 ruim 4 miljoen usd waard geweest zijn.

Sinds hij in de late jaren 80 het dagelijks bestuur van het Quantum Fund overdroeg is George Sotos zich, als een van de rijkste mensen ter wereld, op filantropie en politiek activisme gaan richten. Hij heeft veel geschreven en gesproken over, onder andere, mensenrechten, politieke vrijheden en onderwijs.

Stijl van investeren

George Soros heeft zich gespecialiseerd in het vertalen van brede macro-economische trends naar opties en andere gefinancierde posities in obligaties en valuta. Door de hefboomwerking en zijn focus op korte termijn speculaties kenmerkt een Soros investering veelal door relatief grote risico's maar ook erg grote returns wanneer een investering zich ten gelde maakt.

Soros gelooft dat investeerders elkaar beïnvloeden en zich als een kudde gedragen. Veelal beweegt Soros met de kudde mee, maar houdt altijd een oog open voor een kans om voor de kudde uit te geraken. Hij geeft aan dat hij dergelijke kansen 'instinctief' aanvoelde, wat zijn strategie lastiger te kopiëren maakt.

Quotes George Soros

"Ik vertrouw grotendeels op dierlijk instinct."

"Het maakt niet uit of je gelijk hebt of niet. Het gaat om de hoeveelheid geld die je verdient als je gelijk krijgt en hoeveel je verliest wanneer je het fout hebt."

"Als je je aan de regels moet houden doe je simpelweg je best, zonder zorgen om de sociale consequenties. Wanneer je de regels maakt, zou je je juist om die sociale consequenties moeten bekommeren en je eigen belangen los moeten laten."

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.055 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden