Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Geld lenen zonder bank: is het mogelijk?

De meeste mensen die een lening nodig hebben, benaderen de bank. Ze geven aan hoeveel geld ze nodig hebben en als de bank akkoord gaat met hun kredietaanvraag, staat het geld al snel op de rekening. Kun of wil je de bank niet benaderen voor een lening? Dan sluit je jouw lening op een andere manier af.

De mogelijkheden

Grofweg heb je twee mogelijkheden om geld te lenen zonder de tussenkomst van een bank. Zo kan je geld lenen bij een andere kredietmaatschappij, maar kan je ook een particulier benaderen voor een lening. Beide mogelijkheden worden hieronder kort beschreven.

Geld lenen bij een andere kredietmaatschappij

Een bank kan jou geld lenen, maar er zijn ook andere bedrijven die kredieten verstrekken. Benader je een van deze bedrijven voor een krediet, dan kan je geld lenen zonder de tussenkomst van een bank. Enkele bedrijven waar je terecht kan voor een geldlening zonder de tussenkomst van een bank, zijn Cofidis, Mozzeno, Cetelem, CreditVile, KredietPartner België en BuyWay.

Let wel: deze bedrijven verstrekken overigens doorgaans kleinere leningen. Heb je tientallen duizenden euro’s nodig, dan ben je toch al snel aangewezen op een bank. Voor kleinere bedragen, kan je wel bij deze alternatieve kredietverstrekkers terecht.

Geld lenen bij een particulier

Je kan er ook voor kiezen om geld te lenen bij een particulier. Dit kan iemand zijn die je kent, maar je kunt ook geld lenen bij iemand die je niet kent. Er zijn veel mensen die een deel van hun vermogen uitlenen voor een aantrekkelijk rentepercentage. Kom je in contact met de juiste persoon, dan kun je ook op deze manier geld lenen.

Lees meer: Waarom leningen afbetalen niet altijd de beste keuze is

Let op: stel altijd een leenovereenkomst op als je geld leent bij een particulier. Een leenovereenkomst beschermt de partij niet alleen die jou geld leent, maar kan jou als kredietaanvrager ook beschermen. Door een overeenkomst op te stellen en samen te ondertekenen, kun je bijvoorbeeld voorkomen dat de particuliere kredietverstrekker ineens veel meer rente gaat vragen of het geleende geld ineens eerder terug wil.

Wanneer is het interessant om geld te lenen zonder bank?

Geld lenen zonder tussenkomst van bank kan interessant zijn in twee situaties. Ten eerste is het interessant geld te lenen zonder de tussenkomst van een bank als je hier al een lening open hebt staan. Heb je al een krediet bij de bank, dan krijg niet zomaar een nieuwe lening. Sterker nog, heel wat banken wijzen een bijkomende kredietaanvraag resoluut af. Door bij een andere partij te lenen, kun je toch die tweede lening afsluiten. Je moet wel voor jezelf uitmaken indien je over voldoende terugbetalingscapaciteit beschikt om de leningen terug te betalen.

Daarnaast kan geld lenen zonder bank interessant zijn als je de rente van de bank te hoog vindt. Andere kredietverstrekkers kunnen ook hoge rentepercentages vragen, maar particulieren lenen hun geld vaak wat goedkoper uit. Zeker als je geld leent bij iemand die je kent, is dit goedkoper dan het afsluiten van een lening bij de bank. Voornamelijk startende ondernemers zijn vaak aangewezen op deze vorm van financiering. De zogenaamde 'friends, family & fools'.

Lees meer: Risicokapitaal zoeken en vinden

Wees voorzichtig!

Je kan gemakkelijk geld lenen zonder de tussenkomst van een bank, maar het is wel belangrijk altijd op je hoede te zijn. Klinkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het waarschijnlijk ook te mooi om waar te zijn. Ga niet zomaar een leningsovereenkomst aan, maar laat je goed voorlichten. Tot slot is het ook belangrijk om niet te veel geld te lenen.

Lees meer: Wanneer is het onverstandig om geld te lenen?

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.057 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden