Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Ethisch beleggen of maatschappelijk verantwoord beleggen?

Ethisch en maatschappelijk verantwoord beleggen is een duurzame vorm van beleggen waarbij rekening gehouden wordt met de sociale kant van beleggen. De geschiedenis van beleggingsmethoden gaat terug tot de 18e eeuw. Er gelden richtlijnen voor deze niet eenvoudig te controleren manier van van beleggen en je kunt er op lange termijn, als je een beetje geduld hebt, je voordeel mee doet als investeerder. 

Wat is ethisch beleggen?

Als je ethisch belegt, wil dat zeggen dat je belegging op de lange termijn gericht is en dat je bij het beleggen rekening houdt sociale omstandigheden. Wie ethisch belegt, belegt in een bedrijf dat geen gebruik maakt van kinderarbeid, de mensenrechten niet schendt, een goede verhouding heeft tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers, etc. Het gaat vaak om stabiele beleggingen, wel is de keus minder en verdien je je geld niet op korte korte termijn. Een goed voorbeeld van een dergelijke beleggingsfondsen is Oikocredit. Ook bij Triodos Bank en ASN bestaat de mogelijkheid ethisch te beleggen.

Wat is maatschappelijk verantwoord beleggen?

Maatschappelijk verantwoord beleggen gaat eigenlijk nog verder dan ethisch beleggen. Bij ethisch beleggen wordt gekeken naar de mens, bij maatschappelijk verantwoord beleggen gelden de zogenaamde 3 p's namelijk people, profit en planet. Dit houdt in dat sociale aspecten in aanmerking worden genomen (people), maar ook dat het behalen van winst (profit) en milieu-aspecten (planet) centraal staan. Het streven van een maatschappelijk verantwoorde belegger is dan ook de harmonie tussen winst, sociale aspecten en milieu-aspecten. 

De geschiedenis van ethisch en maatschappelijk verantwoord beleggen

In de 18e eeuw was in de Verenigde Staten "ethical investing" de term waarmee de manier van investeren van religieuze investeerders werd aangeduid. Deze investeerders investeerden niet in aandelen die in strijd waren met hun godsdienstige achtergrond, bijvoorbeeld aandelen in alcohol of tabak. Omstreeks 1970 kwam ethisch beleggen in de belangstelling te staan in Amerika, mede door misstanden die zich voordeden in bedrijven. In de jaren 80 werd ethisch investeren ook in Europa populair, waarbij de commerciële kant ook van belang werd. In Nederland was "Het Andere Beleggingsfonds", dat in 1991 werd opgericht, het eerste ethische beleggingsfonds. De term ethisch beleggen is tegenwoordig bijna geheel vervangen door maatschappelijk verantwoord beleggen (zie ook boven). 

Controle

Het controleren van beleggingsfondsen die zichzelf scharen onder de noemer ethisch of maatschappelijk verantwoord is niet eenvoudig, het is namelijk lastig om zulke fondsen met elkaar te vergelijken. Wel zijn er enkele richtlijnen, zoals de Transparantie Richtlijnen voor beleggingsfondsen, opgesteld door het European Social Investment Forum. Het doel van deze richtlijnen was het verhogen van het vertrouwen van consumenten in deze vormen van beleggen en transparantie te bieden. 

Het rendement: beter of minder?

Het rendement bij ethische beleggingen of maatschappelijk verantwoorde beleggingen is in de regel niet minder dan bij gewone beleggingen. Als je goed investeert, kan een ethische of maatschappelijk verantwoorde belegging op termijn zelfs een hoger rendement hebben. Het gaat meestal om organisaties die stabiel zijn en waarvan de doelstellingen helder zijn, waardoor je een kleine kans hebt dat men het vertrouwen in zo'n organisatie verliest en dat dus jouw aandelen minder waard worden.

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.065 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden