Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Donald Trump: de inflatiepresident

De verkiezingswinst van Donald Trump blijft voelbaar op de financiële markten. Hoewel velen een negatief effect hadden verwacht, reageren de markten positief. Vooral bankaandelen zitten in de lift. En er is nog goed nieuws.

Sinds Donald Trump op 8 november de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten won, stegen de rentes op schuldpapier op indrukwekkende wijze. Experts kijken nu reikhalzend uit of het hier om een trendbreuk gaat. Misschien betekent dit het einde van de lage tot zelfs negatieve rentes. Momenteel is geld lenen erg goedkoop maar brengen spaarproducten amper wat op. Dit betekent echter ook slecht nieuws voor pensioenfondsen: ook dat rendement ligt bedroevend laag.

Pensioenfondsen gaan een engagement aan, wanneer de beloofde winsten echter niet gedekt kunnen worden, is er een probleem. Zelfde verhaal bij verzekeraars. Een hogere rente is dus een geschenk uit de hemel voor heel wat institutionele beleggers. De markten anticiperen al op een renteverhoging. Bank- en verzekeringsaandelen schieten de hoogte in. Kijk maar naar Aegon, KBC Group, ABN Amro, ING,… Ze halen profijt uit het kleinere verschil tussen de korte en de lange rente.

Koers KBC Group

LEES MEER: Wat is het verschil tussen korte- en langetermijnrente? 

Donald Trump, de inflatiepresident

Veel van het economische beleid van Donald Trump is nog niet bekend. Wel is het duidelijk dat hij hard wil investeren in de infrastructuur van de Verenigde Staten. Bovendien wil hij de belastingen verlagen. Dit in combinatie met zijn hang naar protectionisme, kan wel eens een prijsopdrijvend effect tot gevolg hebben. De vraag naar geld zal stijgen, dus de kans dat er een hogere rente voor moet geboden worden is reëel. We zien nu al dat Amerikaanse staatsleningen op 10 jaar een sterke stijging noteren.

Slecht nieuws dus voor de obligatiebeleggers. Volgens de Financial Times daalde de waarde van obligaties wereldwijd met ongeveer 1.500 miljard dollar.

 (bron: FD.nl)

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.011 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden