Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder

De voorbije 12 maanden kregen 90 jonge, laaggeschoolde werkzoekenden via het project Digitalent een opleiding in de informatie- en communicatietechnologie (ICT). 

Digitalent maakt na één jaar de balans op en gaat het verder op de ingeslagen weg, gemotiveerd door het succes van het project.

Digitalent: één jaar publiek-private samenwerking

De voorbije 12 maanden kregen 90 jonge, laaggeschoolde werkzoekenden via het project Digitalent een opleiding in de informatie- en communicatietechnologie (ICT).

Digitalent maakt na één jaar de balans op en gaat het verder op de ingeslagen weg, gemotiveerd door het succes van het project.


Op 5 oktober 2015 lanceerde de Proximus Foundation zijn Digitalent-project, een reeks workshops die jonge, laaggeschoolde werkzoekenden onderdompelen in de wereld van de informatie- en communicatietechnologie.

Na één jaar en acht opleidingscycli in zes grote Belgische steden mag Digitalent er prat op gaan 90 werkloze jongeren in Brussel, Luik, Charleroi, Antwerpen, Hasselt en Gent te hebben opgeleid.

Dit initiatief van de Proximus Foundation zag het licht dankzij een partnerschap tussen de openbare en de privésector met deelname van de VDAB, de Forem, Actiris en Bruxelles Formation, naast lesgevers van Altran, 3KD, Technobel en YouthStart.

Doelpubliek 

Het project Digitalent, dat in het leven werd geroepen door de Proximus Foundation, richt zich tot jonge, laaggeschoolde werklozen van 18 tot 25 jaar. Deze jongeren, die vaak alleen mislukkingen kenden, worden tijdens interactieve workshops door coaches begeleid met de bedoeling zichzelf beter te leren kennen en levensdiscipline aan de kweken. De workshops zijn gewijd aan ICT en de jongeren leren er hoe ze een eigen bedrijfje kunnen runnen en werk zoeken.

Zo worden deze jongeren, die in een steeds groter isolement terechtkomen, weer in de richting van de bestaande structuren gestuwd. Aangezien ze zich niet systematisch laten inschrijven als werkzoekende, verliezen ze immers het contact met de organismen voor sociale inschakeling waardoor ze in de categorie van de NEET-jongeren (not in employment, education of training) terechtkomen. In België vertegenwoordigden NEET-jongeren in 2014 12% van de 15-24-jarigen (statistieken FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg). Om deelnemers voor de workshops te rekruteren maakt de Proximus Foundation gebruik van de databanken van de VDAB, de Forem en Actiris, en sensibiliseert ze via sociale gemeentestructuren, jeugdhuizen, wijkhuizen en de OCMW's.

In de praktijk

De jongeren worden uitgenodigd op een informatiesessie een of twee weken voor het begin van een opleidingscyclus. Vanaf dan kunnen ze zich inschrijven voor de workshops. De Digitalent-workshops lopen over acht volle weken. Doorgaans ziet een week eruit als volgt:

 • Drie dagen kennismaking met de basistechnieken van 3D-design en -printing, programmeren en het creëren van websites
 • Eén dag met de lesgevers van YouthStart om te leren ondernemen
 • Eén dag met de lesgevers van de regionale dienst voor arbeidsbemiddeling (VDAB, Forem of Actiris/Bruxelles Formation) om hun presentatietechnieken te verbeteren, een cv en motivatiebrief te leren opstellen en hun sterke punten en troeven te leren kennen

  De buitengewone projecten die de voorbije 12 maanden door de 90 jongeren werden gerealiseerd omvatten o.a. een vuilnisbak die automatisch papier, plastic en metaal trieert, een interactief fresco, een laserharp, een muzikale hand, een drone, een interactief spelplatform, een auto met afstandsbediening via smartphone en een fototoestel. (foto's bekijken)

  Op het einde van het project stellen de regionale dienst voor arbeidsbemiddeling en de Proximus Foundation een begeleidingsplan op voor de jongeren. De bedoeling is ze op weg te helpen bij het zoeken van een opleiding met diploma, een stage of een job.

Resultaten

Op één jaar tijd organiseerde Digitalent acht opleidingscycli, wat neerkomt op meer dan 300 uur opleiding, waaraan 90 jongeren hebben deelgenomen. Het ging om een reizend project dat de steden Brussel, Luik, Charleroi, Antwerpen, Hasselt en Gent aandeed. Van de 59 deelnemers aan vijf eerste opleidingscycli hebben er twaalf werk gevonden. Eén jongere heeft zelfs een eigen bedrijf voor 3D-printing opgezet. 21 jongeren hebben een opleiding aangevat. Alle deelnemers worden verder persoonlijk begeleid door de VDAB, de Forem of Actiris/Bruxelles Formation, al naargelang het gewest.

Volgende data

De Proximus Foundation organiseert in het najaar van 2016 vijf opleidingscycli in Anderlecht, Schaarbeek, Mechelen, Namen en Charleroi.

 • 03/10 – 29/11: Schaarbeek (FR) - Infosessie: 21/09
 • 10/10 – 06/12: Anderlecht (NL) – Infosessie: 21/09
 • 17/10: Mechelen – Infosessie 10/10
 • 24/10: Namen -  Infosessie 10/10
 • 31/10: Bergen - Infosessie TBC

Hier houdt het voor de Proximus Foundation niet op: ze voorziet in 2017 alvast 9 opleidingscycli in verschillende grote Belgische steden.

531 lezers bereikt
De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 7.915 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden