Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
De banken worden bang: ook de rijken gebruiken robotadviseurs

De financiële wereld staat voor bewogen tijden. Met een zekere angst en spanning wordt gekeken naar de verdere digitalisering en zelfs robotisering van de sector. Jongere beleggers maar ook kleinere investeerders durven hun geld al toe te vertrouwen aan robotadviseurs. Maar wat nu ook rijkere klanten stilaan beginnen flirten met deze digitale raadgevers?

Early adoptors, zeg maar de vroege vogels durven al eens in zee te gaan met een robotadviseur. De aandacht vanuit de financiële wereld was dan ook minimaal. Maar nu blijkt dat ook grotere klanten stilaan hun heil zoeken bij deze computerconsulenten neemt de aandacht al wat toe. In de Verenigde Staten neemt het aandeel van miljonairs die zich wenden tot robotadviseurs gestaag toe. Daar zien ze op dit ogenblik dat ook beleggers met een grotere portfolio zich stilaan durven wagen aan de robotconsulenten. Schattingen maken gewag van ongeveer 50 miljard dollar wat via digitale adviseurs geïnvesteerd wordt. Nog altijd klein bier, als je weet dat er ongeveer 20 triljoen dollar omgaat in de investeringsmarkt.

Lees meer: Beheren robotadviseurs straks jouw geld?

Toch voelen traditionele brokers de noodzaak om te investeren in robotadviseurs. Bedrijven als Morgan Stanley en de Bank of America komen onder druk te staan. Beleggers vragen zich af waarom er zo’n hoge kosten moeten betaald worden. Kosten die bij digitale brokers heel wat lager liggen. De klassieke banken, werkgever voor zo’n 46.000 menselijke adviseurs, zoeken antwoorden door de verdere ontwikkeling van eigen tools voor geautomatiseerde adviezen. Die technologie moet ervoor zorgen dat de menselijke adviseurs slimmer, beter en sterker worden. Waarom schieten de banken nu pas in actie? Eenvoudig: de frank begint te vallen nu ze het (grote) geld zien bewegen.

Robotadviseurs, die gebruik maken van computerprogramma’s om zo online het beste advies te geven, rekenen een veel lagere kost aan dan traditionele banken. Voorloper Betterment beheert zo’n 3,3 miljard dollar kapitaal. Ongeveer de helft van de klanten vertrouwen meer dan 100.000 dollar toe aan het online platform, aldus de woordvoerder van Betterment. Bij Schwab, waar ze zo’n 5,3 miljard beheren, beschikt maar liefst 15 procent van de klanten over meer dan 1 miljoen dollar.

Ook in België zijn al heel wat robotadviseurs actief. Denken we maar aan Keytrade Bank, het Maltese MeDirect, Evi, Easyvest en het Nederlandse Pritle.

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.057 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden