Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Lijkt de cryptocurrency bubble op de dotcom of de vastgoed zeepbel?

De twee meest recente financiële bubbles zijn de dotcom bubble van eind jaren 90 en de vastgoedzeepbel vanaf 2007. Op een bepaalde manier delen deze periodes grote overeenkomsten die gepaard gaan met alle zeepbellen. Het beleggersvertrouwen is veel te hoog voor de onderliggende waarde van de markt. Welke parallellen zijn er met de cryptocurrency bubble?

Omdat de waarde van de digitale munten het afgelopen jaar zo explodeerde, hebben heel wat analysten en beleggers reeds gewaarschuwd voor een potentiële nieuwe zeepbel die op barsten staat. Bitcoin tuimelde de afgelopen dagen maar liefst van €16.135 op 17 december naar €8.001 vandaag. Maar als cryptocurrencies een echte bubble zijn, met welke voorgaande bubble kan deze dan het beste vergeleken worden?

Financiële bubbles en Tech bubbles

Een artikel op Coin Desk toont toch enkele verschillen tussen de dotcom bubbel - representatief voor tech bubbles - en de vastgoed bubble - die beschouwd kan worden als een financiële zeepbel. De impact van de huizenmarkt crisis was een zo’n €600 miljard aan bail-outs, zoals staatssteun om financiële instellingen en de economie in zijn geheel recht te houden. Hierna werden heel wat nieuwe wetten gestemd om dergelijke scenario’s te voorkomen.

Lees meer: Wat is de MiFID richtlijn?

Dit is toch in sterk contrast met de dotcom bubble, waar investeringen in infrastructuur de bubble doorstonden. Natuurlijk hebben heel wat beleggers bakken geld verloren in het uiteenspatten van de zeepbel. Toch werden er langdurige positieve effecten geproduceerd. Denk hierbij aan kabel netwerken, nieuwe technologieën op vlak van mobiele telefonie, smartphones, cloud technologie en veel meer. Er wordt zelfs gesteld dat de huidige groeiende business in sociale media en e-commerce een groot deel te danken is aan technologische ontwikkelingen tijdens de dotcom boom.

Type zeepbel heeft grote impact

Terwijl het mogelijk is dat cryptocurrencies niet meteen representatief zijn voor een bubble, is het type zeepbel toch reden voor de financiële wereld om er wakker van te liggen. Wanneer (of als) de cryptocurrency bubble barst, kunnen er significante verliezen gemaakt worden, jobs verloren gaan, verschillende bedrijven over kop gaan, enz. Toch zouden er geen bail-outs moeten gerealiseerd worden in de cryptocurrency industrie.

Lees meer: Bitcoinparallellen: twee getuigenissen

De markt van digitale munten lijkt geïsoleerd te zijn van het brede financiële systeem, waar het initieel ook voor was opgezet. Om geen invloeden toe te laten van financiële regulering. De cryptocurrencies lijken enkel van belang voor de houders van de digitale munten. Dit in tegenstelling tot de huizenmarkt bubbel, die gelinkt was met heel wat aspecten van het financiële systeem (verpakte producten, etc.). In die zin zou de impact van de implosie van de cryptocurrency markt veel minder groot zijn dan in 2008.

Gelijktijdig, zullen er heel wat positieve aspecten blijven zelfs als de cryptocurrency industrie in zijn geheel zou crashen. De blockhain technologie is wellicht de meest evidente. Deze technologie wordt nu reeds in andere industrieën gebruikt, zoals het authentificeren van diamanten. Zelfs al zouden cryptocurrencies al hun waarde verliezen of verdwijnen, de technologie die deze industrie heeft ingeluid zou toch verder in mainstream toepassingen kunnen ingezet worden. Lees meer: Verandert de Bitcoin technologie weldra ook jouw leven?

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.099 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden