Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Crowdfunding - welke types crowdfunding bestaan er zoal?

Crowdfunding is een vrij nieuwe vorm van financiering, waarbij ondernemers, stichtingen en particulieren 'the crowd' om hulp vragen om hun kredietbehoefte ingevuld te krijgen. Dit betekent dat zij zelf niet meer de gehele kredietbehoefte invullen, maar aan andere mensen vragen om financiële steun bij een bepaald project. Wereldwijd is er in 2015 al meer dan 34,4 miljard dollar opgehaald via crowdfunding, dus er kan zeker gesteld worden dat deze vorm van belegging en financiering steeds populairder wordt. Maar welke types crowdfunding worden zoal ingezet?

De reden dat steeds meer mensen kiezen voor crowdfunding, komt vanwege het feit dat deze vorm van financiering vele voordelen met zich meebrengt. Zo kun je niet alleen je eigen tarieven bepalen met deze vorm van financiering en belegging, maar hebben ondernemers ook meteen een vaste groep investeerders en dus ambassadeurs voor hun project. 

Vormen van crowdfunding

Er bestaat verschillende vormen van crowdfunding. Wil je starten met deze relatief nieuwe methode om financiering op te halen of om te beleggen, dan kan je dus zelf kiezen welk manier voor het best uitkomt. Hierbij heb je de keuze uit donation, reward, debt en equity crowdfunding types. In onderstaande tekst worden de verschillende vormen van crowdfunding beschreven, zodat je meer inzicht krijgt in de mogelijkheden van crowdfunding.

Lees meer: 5 interessante boeken over crowdfunding

Donatie

Ten eerste kun je er als particulier of ondernemer voor kiezen om een project te steunen door middel van donation (donatie). Dit houdt in dat je een bedrag naar keuze aan een specifieke ondernemer, particulier of project schenkt, zodat jouw donatie gebruikt kan worden om een project vorm te geven of echt uit te voeren. Je kiest zelf wat je wil doneren aan een specifieke ondernemer, particulier voor een project, dus deze vorm van financiering is vrij flexibel en vrij. Via donatie krijg je je inbreng meestal niet terug.

Beloning 

Een veel gebruikte vorm van crowdfunding is door middel van reward. Dit houdt in dat je niet alleen geld geeft aan een project, maar dat je hier als belegger ook een beloning voor krijgt. De naam van deze vorm van belegging komt dus niet uit het niets, want dit wil simpelweg zeggen dat je door het project te steunen met financiële middelen beloond wordt met een reward. Wat deze beloning precies is, is afhankelijk van de initiatiefnemers. Dit kan een gadget zijn, of de dienst/product die ze willen ontwikkelen met de financiële middelen die ze ophalen via de crowdfunding campagne.

Lees meer: 4 stappen om zelf met crowdfunding te starten

Schuld

Kies je voor dept-based crowdfunding, dan stel je je als particulier beschikbaar om geld te lenen aan ondernemers, andere particulieren of stichtingen. Deze ondernemers, particulieren of stichtingen hoeven in dit geval geen geld meer te lenen bij een bank, maar krijgen van jou een specifiek bedrag om voor bepaalde tijd te lenen. Dit bedrag kan gebruikt worden om een project van de grond te krijgen, een winkel te openen of een bedrijf te starten. Je kunt je online aanmelden voor deze vorm van financiering bij diverse betrouwbare websites, waarbij je invult welk bedrag je (maximaal) wil uitlenen. Vervolgens word je door de website automatisch gekoppeld aan diverse ondernemers, particulieren of stichtingen die dit bedrag graag willen lenen voor hun project of bedrijf en kun je zelf bepalen of je hen dit bedrag daadwerkelijk wil uitlenen.

Lees meer: Crowdfunding in België: het meest uitgebreide overzicht 

Equity

Tot slot is er nog financiering of belegging door middel van equity. Kies je voor deze vorm van belegging of financiering, dan koop je een aantal aandelen in een bedrijf. Gaat het goed met het bedrijf, dan profiteer je van financiële voordelen en kun je dus veel winst maken met jouw aandelen. Maakt het bedrijf verlies, dan ben je een deel van jouw investering of zelfs de hele investering kwijt. Het kan dus veel opleveren, maar in het slechtste geval ook voor veel verlies zorgen.

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.011 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden