Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder

In het kader van het actieplan ‘Samen voor minder zwerfvuil’ start Colruyt Group een tweejarig testproject om het zwerfvuil in de omgeving van enkele van zijn centrale gebouwen in Halle aan te pakken. Op een viertal parkeerzones kwamen er extra vuilbakken voor restafval en PMD, plus een aantal nieuwe peukenpalen en papiervuilbakken. De test is het tweede zichtbare initiatief van het ruimere actieplan dat loopt tot en met 2020. Dit najaar volgt er een gelijkaardige test op de parkings van 11 Colruyt-winkels. Colruyt, OKay en Bio-Planet nemen ook deel aan de Belgian Retail Clean-up Day in november.

 

In overleg met stadsbestuur
 

Colruyt Group gaat het zwerfvuil aanpakken op en rond de parkeerzones langs de Edingensesteenweg en de Zinkstraat in Halle. Het gaat om een tiental afvaleilanden met minstens twee grote vuilbakken voor restafval en PMD. Verder komen er een aantal peukenpalen bij en langs de Demesmaeckerstraat komen er ook papiervuilbakken. Voor de ingrepen langs de openbare weg werd er eerst grondig overlegd met het stadsbestuur.

De vuilbakken worden om de vier weken leeggemaakt door de firma EcoSmart, die tegelijk ook het resterende zwerfvuil zal opruimen en alle hoeveelheden nauwkeurig zal registreren. “Zo hebben we correcte data om de resultaten te evalueren en de infrastructuur eventueel bij te sturen vooraleer ze uit te rollen naar andere locaties”, zegt projectleider Goedele Daems.

Streven naar gedragsverandering
 

Colruyt Group gelooft dat gedragsverandering mogelijk is via sensibilisering en het aanbieden van de juiste infrastructuur. Daarom bekijken we via testprojecten welke types vuilbakken wel en niet werken en waar we ze best plaatsen. Daarnaast voorzien we banners om de locaties extra zichtbaar te maken en interne communicatie om onze medewerkers te informeren en te sensibiliseren.

“We beginnen bij onszelf en geven het goede voorbeeld, om naast medewerkers bijvoorbeeld ook buurtbewoners en klanten te inspireren. Zo kan er een dynamiek ontstaan waarbij we samen zwerfvuil gaan vermijden en zelfs actief opruimen. Op die manier creëren we een aangename omgeving die net blijft en waar mensen toch hun afval op een verantwoorde manier kwijt kunnen”, zegt Goedele Daems.

Engagement op 5 jaar
 

Het testproject loopt twee jaar en is het tweede zichtbare initiatief van het actieplan ‘Samen voor minder zwerfvuil’, dat Colruyt Group lanceerde in september 2015 en dat loopt tot en met 2020. De groep engageert zich daarin om het zwerfvuil aan te pakken, samen met medewerkers, klanten, transporteurs enz. De retailer voegde in 2015 meteen de daad bij het woord met een opruimactie waarbij een 200-tal medewerkers zowat 1.500 kg zwerfvuil ophaalden in Halle.

De groep was ook drijvende kracht achter de overeenkomst begin 2016 tussen het bedrijfsleven en de Vlaamse overheid. De bedrijven engageerden zich onder meer om het zwerfvuilbeleid van de Vlaamse overheid extra te ondersteunen met 9,6 miljoen euro investeringen per jaar. In februari 2016 kwam er een gelijkaardig akkoord met de Waalse overheid, goed voor 3,9 miljoen euro extra investeringen. Op die manier wil Colruyt Group zijn maatschappelijk engagement versterken en de overheid ondersteunen in haar strijd tegen zwerfvuil.

Meer info op simplysustainable.com.

387 lezers bereikt
De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.011 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden