Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
China stort zich op de markt van hernieuwbare energie

Hernieuwbare energie, het is al een eindje niet meer van mogen of kunnen maar van moeten. Ondertussen ondervinden ook de Chinezen aan de lijve dat er andere oplossingen moeten gevonden worden. Oplossingen zoals windenergie of zonne-energie vinden steeds sneller ingang bij onze Oosterse vrienden. Toch halen ze nog steeds twee derde van hun energie uit fossiele brandstoffen zoals steenkool. Maar ze zijn op goede weg…of toch niet?

De capaciteit om zonne-energie mee op te wekken ging er in 2015 met maar liefst 74 procent op vooruit bij de Chinezen. De windenergie deed het wat bescheidener met 34%. Resultaat was wel dat China 30 procent minder steenkool moest invoeren. Applaus vanop heel wat milieubanken want dat betekent dat China de doelstellingen wel eens zou kunnen overstijgen.

Oorspronkelijk luidden de doelstellingen om de koolstofuitstoot met 45 procent te reduceren tegen 2020. Hoewel die doelen in 2005 zeer ambitieus leken, heeft het er alle schijn van dat China dit percentage ruim zal overtreffen. Ongeveer 18 procent van ’s lands energie komt nu voort uit propere bronnen als wind, water, zon en natuurlijk gas.

Dit nieuws uit China is voor de ganse wereld goed nieuws. Maar liefst een derde van de uitstoot van koolstof kwam uit het verre oosten. Maar er is nog werk aan de winkel want ongeveer twee derde van alle energie komt nog van steenkoolcentrales. Dus niemand ontkent dat er nog heel wat progressie mogelijk is.

Bizar genoeg plant de Chinese overheid nog heel wat steenkoolcentrales. De oorspronkelijke cijfers dateren uit 2010 en we merken wel dat heel wat projecten afgelast worden. Zoals je ook ziet op het kaartje (groen), keert de regering voor een deel terug op ingeplande steenkoolcentrales. Desalniettemin worden er grofweg voor 193 gigawatt aan turbines gebouwd. Geen klein bier. Daarnaast staat er nog eens 515 gigawatt op de planning. Vraag is dus maar hoeveel daarvan in de praktijk wordt omgezet.

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.011 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden