Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Studie Bundesbank: High Frequency Trading kan volatiliteit stimuleren

High frequency trading heeft het potentieel om op markten de liquiditeit te laten toenemen maar ook te laten afnemen bij een hogere volatiliteit. Tot die conclusie komt een studie uitgevoerd door de Bundesbank.

De studie, gepubliceerd op 24 oktober, focuste zich op data verzameld door de Bundesbank en DAX futures. Binnen deze twee zeer liquide Duitse producten wordt heel wat aan high frequency trading (HFT) gedaan. Researchers ontdekten dat, terwijl HFT normaal gesproken de marktprijs verbetert, er bewijs is dat de zogeheten “market makers”, die klaar staan om welbepaalde aandelen te kopen en te verkopen, zich doorgaans weerhouden in periodes van hoge volatiliteit. Dit versterkt de volatiliteit en zou in extreme gevallen tot zeer plotse onverwachte wijzigingen kunnen leiden, suggereert de studie.

“In een kalme marktomgeving, dragen high frequency traders bij tot een belangrijk deel van de liquiditeit”, aldus het Bundesbank onderzoek. “Tijdens marktfases met een hoge volatiliteit daarentegen, toon het onderzoek dat market makers die gebruik maken van HFT de liquiditeit reduceren. High frequency traders zijn vooral actief in tijden met zeer veel marktfluctuaties en dragen daardoor bij tot trendversterkende prijsevoluties”.

Dit resultaat kan extra impulsen en aandacht bieden voor het aanslepende debat over de regelgeving rond high frequency trading, maakt Bundesbank zich sterk. Met deze studie willen de betrokken partijen vooral de deur open beuken naar toekomstig onderzoek. Zo onderstreept de Bundesbank nog maar eens hoe belangrijk het is dat high frequency traders buffers inbouwen voor periodes van toenemende stress.

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.065 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden