Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Brussels vastgoed kent zware tijden maar er is hoop

Op 22 maart sloeg in Brussel het noodlot toe. Een maand na de terroristische aanslagen blijven de gevolgen voor Brussel niet uit. Ook in de wereld van het vastgoed laten deze barbaarse daden zich duidelijk voelen. En de vrees dat de economische gevolgen nog niet over zijn, is reëel.

Goed nieuws viel er de jongste weken amper te rapen op de Brusselse markt. Tunnels die het begeven, een absolute lockdown, leeglopende restaurants en hotels die maar niet volgeboekt geraken. Geen hoerastemming in Brussel. En het is maar net zo voor de Brusselse vastgoedsector. De aanslagen op Zaventem en op de het metrostation van Maelbeek raakten de stad in zijn kloppende hart.

Vastgoedmakelaars zijn getuigen vanop de eerste rij. Ze merken de jongste tijd een stevig terugval van de vastgoedprijzen in onze hoofdstad. Vooral de aanslagen hebben daarmee te maken. Toch voelden ze de bui al hangen kort na de bomontploffingen en schietpartijen in Parijs. De aarzeling op de Brussels vastgoedmarkt was toen al goed vatbaar. Investeringen werden voor onbepaalde tijd uitgesteld of genomen beslissingen werden zelfs ongedaan gemaakt.

Potentiële huurders en zelfs kopers mijden stilaan de Europese grootsteden. Met prijsdalingen proberen ze het tij vooralsnog te keren. Maar voorlopig lijken dalingen tot 15 procent nog geen soelaas te brengen. Voor de verhuur op korte termijn krijgt rake klappen. Brussels vastgoed wordt vaak op dagbasis verhuurd aan medewerkers van Europese instanties. Zij mijden de Belgische hoofdstad nog even. Ook het negatieve reisadvies vanuit de Verenigde Staten en Japan, boezemen weinig vertrouwen in.

Toch laten de Brusselaars het hoofd best niet hangen. Na de aanslagen in Parijs op 13 november 2015, moest ook de Franse vastgoedmarkt zich even herpakken. En dat lukte na een korte periode bijzonder vlot. Momenteel zijn de vastgoedprijzen in Parijs zelfs al terug op hun oorspronkelijke niveau. Door de zwakke euro zien ze daar zelfs al terug Amerikanen op de markt verschijnen. Dus wie weet is de ommekeer voor Brussel dichtbij.

Er is dus hoop voor de Brusselse vastgoedmakelaars. Een drastische heropleving is wel dringend nodig want momenteel vrezen ze in de sector voor een inkomstenverlies van meer dan 50 procent. De langetermijngevolgen kunnen zelfs nog zwaarder uitvallen met uiteindelijk een banenverlies.


(bron Livios en Paris Property Group)

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.065 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden