Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Belgische verzekeraars en pensioenfondsen falen voor Europese stresstest

De Europese toezichthouder EIOPA onderzocht de kwetsbaarheid van Europese verzekeraars. Belgische verzekeraars zouden, binnen een specifiek scenario, wel eens hard in de klappen kunnen delen. Om een potentieel verlies van enkele miljarden euro’s te vermijden, verwacht de waakhond acties van de Nationale Bank.

De Europese stresstest is een kwalitatief onderzoek naar de bestendigheid van verzekeraars en pensioenfondsen in moeilijke economische tijden. De EIOPA, de bevoegde Europese instantie, onderwierp 236 verzekeraars uit 30 landen aan 2 potentiële scenario’s. Wat als een verzekeraars zowel langs de kant van de passiva als van de activa een domper te verwerken krijgt? En het tweede scenario simuleerde een langdurig lage rente in combinatie met een beperkte groei.

De uitkomst was helder. Dit zou een opdoffer van ongeveer 159 miljard euro betekenen voor de Europese verzekeraars. De Belgische sector zou ongeveer 8,5 miljard euro van die koek moeten verwerken. Vooral Duitse verzekeraars krijgen in dit hypothetische scenario een absolute uppercut. Ook Nederland mag een klap van ruim 9 miljard euro verwachten indien een stresstest realiteit zou worden.

Om een ramp te vermijden, dringt de EIOPA bij de nationale regulatoren zoals de Nationale Bank van België, er op aan om bepaalde aanbevelingen in te voeren. Op die manier moeten landen en sectoren zich wapenen tegen een doemscenario. Momenteel is de kwetsbaarheid van verzekeraars en pensioenfondsen veel te groot.

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 7.912 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden