Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Belgische ondernemingen steeds optimistischer

Het optimisme bij ondernemers stijgt, zo blijkt uit de conjunctuurenquëte van het VBO. Het Verbond van Belgische Ondernemingen bevroeg de sectorfederaties. Ongeveer 44 procent verwacht meer activiteit in 2017. Bijna een verdubbeling ten opzichte van het vorige half jaar. Vanwaar die rooskleurige bril?

In de halfjaarlijkse conjunctuurenquête van het Verbond van Belgische Ondernemingen werden de sectorfederaties ondervraagd. Daaruit blijkt dat 44 procent van de sectoren uitkijkt naar 2017 en een toename van activiteit verwacht. Een even groot deel verwacht dat dit jaar de lijn van vorig jaar zal volgen. Een minderheid vreest een afname, vooral de textiel- en de machinebouwsector zien het somber in. Het is dan ook de textielsector die vreest voor een krimpende werkgelegenheid.

Blijven investeren maar dan anders

Volgens Pieter Timmermans, de topman van het VBO, gaan een kwart van de bedrijven uit de ondervraagde federaties meer gaan investeren. 62,5 procent gaat de investeringen op niveau trachten te houden. Opvallend is wel dat bedrijven anders gaan investeren. Innovatie staat voorop terwijl vroeger de focus vooral op besparingen lag.

Turbulentie in binnen- en buitenland

Afgelopen jaar hadden sectoren die afhangen van de Belgische economie wat moeilijkheden. Exportgerichte sectoren floreerden dan weer. Enkel de sectoren met een grote afhankelijkheid van Groot-Brittannië hadden het wat moeilijker. Zij leden onder de daling van de pond, een rechtstreeks gevolg van de Brexit.

Optimisme neemt toe

Al bij al positieve conclusies uit het conjunctuurenquête van het VBO. Bij een vorige halfjaarlijkse bevragen bekeek 24 procent de toekomst rooskleurig, nu bedraagt hun aandeel al 44 procent. En ook het VBO zelf, stelt goede vooruitzichten in het verschiet. Het Verbond van Belgische Ondernemingen verwacht een economische groei van 1,7 tot 1,8 procent.

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.011 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden