Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Beleggen in winkelvastgoed in 2017: wat zijn de vooruitzichten?

De meest recente bevraging door het CBRE bij retailers brengt enkele opvallende cijfers aan het licht. Cijfers die van belang kunnen zijn voor beleggers in winkelvastgoed. Is het altijd en overal interessant om te beleggen in winkelvastgoed? Nee! Maar zijn er interessante opportuniteiten op basis van keiharde cijfers? Absoluut!

2016 was geen goed jaar voor de retail in België. Een op de drie retailers kreeg meer consumenten over de vloer. Vorig jaar lag dit percentage nog op 69. Een aanzienlijke daling op korte termijn. Minder dan de helft van de verkopers verwacht een beter jaar. Toen dezelfde vraag vorig jaar werd gesteld zag nog 57 procent het positief in. Allemaal cijfers die de onzekerheid in de retailsector aantonen.

En toch zijn er kansen in de wereld van het winkelvastgoed. Want 57 procent verwacht een hogere omzet in 2017. Klanten kopen immers meer en frequenter. Slechts 7 procent verwacht zich aan minder omzet voor het komende jaar. En die omzet is o zo belangrijk voor het waarin de activiteiten worden onderbracht.

Grootsteden vallen in de smaak

Eén op de vijf retailers heeft moeite om een nieuwe locatie te vinden. Ofwel is de ligging, een niet onbelangrijk aspect, niet goed ofwel ligt de huur te hoog. Alles heeft natuurlijk weer met vraag en aanbod te maken. De beste locaties zijn volgens retailers grootsteden. Brussel staat op kop, daarna volgt de tweede van vorig jaar Antwerpen, gevolgd door Gent, Mechelen en Leuven. Grootsteden vallen dus in de smaak maar daar is echter een keerzijde aan verbonden.

Winkeleigenaars buiten stadscentra spenderen gemiddeld 7,7 procent van hun omzet aan de huur van een pand. Binnen stadscentra loopt dit al op tot 13,4 procent. En wie mikt op een absolute toplocatie met een goede ligging moet vaak tussen 15 en 30 procent van de omzet ophoesten om de huur te betalen. De aantrekking van middelgrote steden groeit gestaag.

17 procent van retailers verwacht het komende jaar een significante stijging van de huurprijzen. 41 procent verwacht een stagnering van de huur en een even groot aandeel denkt de huurprijs te zien dalen in 2017.

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.065 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden