Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Artificiële intelligentie maakt een carrière in de financiën-, medische sector en advocatuur minder attractief

Toen wij opgroeiden heb je het wellicht vaak gehoord: ‘ga naar een goede school, behaal je diploma, zoek een goede job en verdien veel geld’. Oppervlakkig bekeken lijkt dat gedegen advies. Uiteindelijk verdienen mensen met een diploma gemiddeld een pak meer dan mensen zonder diploma.

Misschien werd je aangemoedigd door je ouders of omgeving om te kiezen voor een hoog betalende job zoals doktor, tandarts, advocaat of iets gelijkaardig. Dit lijkt eveneens goed advies, want dergelijke beroepen leveren de beoefenaar een nog hoger inkomen.

Maar, dat was in het verleden. En binnenkort, heel binnenkort zullen deze jobs niet meer aantrekkelijk zijn.

Dank zij de enorme evolutie in de robotica, automatisatie en artificiële intelligentie, worden jobs al her en der ingevuld door machines. En neen, het zijn niet enkel arbeidersjobs die overgenomen worden door de automatisatie. Ook bediendenjobs. Volgens een studie uitgevoerd de University of Oxford zou tot 47% van de jobs in America vervangen kunnen worden door de ‘computerisatie’ in de volgende 20 jaar. (de studie werd uitgevoerd in 2013)

De ‘veilige’ goed betaalde jobs uit het verleden beginnen er zelfs heel wat minder aantrekkelijk uit te zien. Ben je actief in één van de volgende sectoren, of studeer je in één van deze richtingen, denk dan toch beter nog eens goed na.

1. Financiële sector

Als we iets hebben onthouden uit de financiële crisis dan zijn het wel de exorbitante salarissen en bonussen uit de financiële sector. Voor diegenen die snel veel geld willen verdienen zijn er weinig betere sectoren om aan te slag te gaan. Jammer genoeg is deze sector het gevoeligst om geautomatiseerd te worden.

Lees meer: Robotbeleggingen: beleggen zonder emotie

Eén van de grootste hedgefondsen ter wereld, Bridgewater Associates, kondigde eind vorig jaar nog aan om minder traders in te zetten ten voordele van automatische trading systemen. Het wordt dan ook zeer moeilijk om te concurreren met AI opererende hedge funds zoals Sentient. Heel wat financiële management systemen worden vandaag al beheerd door robe-adviseurs zoals Betterment en Wealthfront, die snel groeien.

Er zijn vandaag zelfs meer dan 15.000 start ups die actief zijn om disruptie teweeg te brengen in de financiële sector, waarvan er heel wat gebruik maken van artificiële intelligentie of andere vormen van automatisatie.

Dus, als een job in de financiële wereld niet meteen aantrekkelijk lijkt, maar je bent wel goed in cijfers en analytisch van geest, dan kan wellicht een data scientist worden. Zij worden momenteel gezien als de rock stars van de technologie wereld.

Lees meer: Startups voor artificiële intelligentie erg geliefd bij investeerders

2. Medische sector

Het werk verricht door doktors is van immense waarde voor een lang en gezond leven, waarvoor zij gemiddeld bekeken goed betaald zijn. Toch zijn er heel wat domeinen in deze sector die klaar zijn voor verdere autorisatie en verbeterde efficiëntie, bvb. radiologie.

IBM’s Watson wordt al beschouwd als evenwaardig aan een ervaren radioloog in de mogelijkheid om een radiografie te analyseren en een diagnose te stellen. Het kan deze analyse ook veel sneller uitvoeren terwijl het ondertussen rekening houdt met enorme hoeveelheden informatie. Iets waar een mens tegen de limieten begint aan te lopen van zijn kunnen. Uiteraard is dat fantastisch nieuws voor mensen die wachten op een diagnose, echter voor iemand werkzaam in de medische beeldvorming is dat niet zo.

Lees meer: Robots vervangen stilaan mensen, ook bij ons

Een mogelijkheid is om te overwegen een bijdrage te leveren in de computer visualisatie van beelden. Als je de machines niet kan verslaan, kan je ze wel beter maken.

Daarnaast zijn er nog ontelbaar andere technologieën, zoals diagnose op afstand en mobiele medische apparaten (al dan niet gekoppeld aan een smartphone), die ook deze sector overhoop kunnen halen.

3. Advocatuur

En dan hebben we nog de advocaten. De wereld kan misschien wel beter af zijn met minder advocaten en de AI machines zijn goed op weg om daar realiteit van te maken. Terwijl het best mogelijk is om als jurist goed je boterham te verdienen door je te specialiseren. Weet wel dat advocaten heel wat van hun (dure) tijd spenderen aan het verzamelen van informatie, nalezen en schrijven van juridische teksten, conclusies en rapporten.

Ook in dit domein gaat het razendsnel vooruit. Zo’n 1.500 startups houden zich bezig met het stroomlijnen van de vaak complexe materie. Onze eigen Belgische Justitie kan hier nog iets van leren.

Gezien advocaten vaak een goed oog dienen te hebben voor detail, en logica een onderdeel is van het juridische denkvermogen, is een alternatieve piste om te programmeren. Computertalen zijn gebouwd op logica met een eigen syntax en semantiek, terwijl ze een even grote aandacht voor detail nodig hebben. (die ene punt verkeerd in duizenden lijnen code kan ervoor zorgen dat niets van de code werkt).

Lees meer: Wat je moet kunnen voor de best betaalde jobs

Toch zullen niet alle juridische jobs zomaar verdwijnen, maar er zal toch stevige druk op komen te staan. Vooral voor de parajuridische jobs.

Wat brengt de toekomst?

Er zijn genoeg voorbeelden uit de geschiedenis waarbij een groot aantal jobs zijn verdwenen, alleen om vervangen te worden door andere jobs toen bepaalde technologieën werden geïntroduceerd. Vaak waren deze veranderingen langdurig van aard waardoor er een zachte overgang was tussen de oude en de nieuwe jobs. Misschien is het nu opnieuw zo of niet. De tijd zal het ons leren.

Deze oplichting van jobs met risico op verdwijnen is slechts het topje van de ijsberg. Je kan maar best goed geïnformeerd zijn over de ontwikkelingen, voorbereid op hetgeen je te wachten staat en desnoods school je je bij om klaar te zijn voor de nieuwe toekomst.

Bron: entrepreneur.com

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.055 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden