Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
3 redenen waarom vrouwen betere investeerders zijn dan mannen

In de wereld van het investeren en beleggen zijn het nog altijd de mannen die het beeld domineren. Zoek maar eens naar foto’s van aandeelhoudersvergaderingen of ga zelf een kijkje nemen op de beursvloer. Er valt amper een vrouw te ontwaren. Onterecht, want vrouwen blijken betere investeerders te zijn dan mannen. En wel hierom:

Studie na studie bewijst het zwart op wit: vrouwen weten beter dan mannen hoe ze moeten beleggen. Ze overklassen de mannen in zeer veel gevallen. Na een grootschalig onderzoek in 2001 bleek dat vrouwen ongeveer 1% per jaar beter presteren dan hun mannelijke tegenhangers. Eén procent klinkt misschien weinig maar op een totale carrière is dit een aanzienlijk verschil. Het onderscheid wordt vooral gemaakt door het minder frequent traden van vrouwen.

Recentere data ondersteunen de bevindingen uit 2001. Vrouwen houden veel doelgerichter vast aan hun strategie ondanks recessies en donkere dagen. In moeilijkere tijden hebben mannen 25 procent meer kans om geld te verliezen dan vrouwen. Significante verschillen!

1. Vrouwen zijn betere spaarders

Vrouwen, ongeacht hun inkomen, sparen gemiddeld tussen de 7 en 16% van hun netto-inkomen. Een onderzoek van Vanguard toont aan dat de spaarratio’s bij vrouwen daarmee gevoelig hoger liggen dan bij mannen. De grootste discrepantie is het spaarsaldo. Door de loonkloof -er gaapt een gat van ongeveer 7 procent tussen wat mannen en vrouwen verdienen- ligt het bijeen gespaarde kapitaal van vrouwen lager dan bij mannen. Dus hoewel vrouwen procentueel meer sparen, potten ze toch minder geld op.

Lees meer: 10 gewoontes van succesvolle vrouwen

2. Vrouwen hebben meer geduld

Lopende beleggingen hou je best van op een afstand in de gaten. Nu en dan eens de stand van zaken inspecteren is geen slecht idee. Daarom hoef je er niet op elk uur van de dag er met de neus bovenop te zitten. Blijkbaar kunnen vrouwen hun investeringen makkelijker “loslaten” dan mannen. Volgens onderzoekers Odean en Barber bekijken vrouwen de stand van hun beleggingen 45% minder vaak dan mannen. En met resultaat! Vrouwelijke beleggers kopen en verkopen de helft minder aandelen en andere financiële producten dan mannen. Dit betekent dat vrouwen minder kosten maken, wat resulteert in een hoger rendement.

Lees meer: 4 dingen die rijke vrouwen heel goed beseffen

3. Vrouwen durven om hulp vragen

Niet alleen voelen vrouwen zich niet te beroerd om hulp te vragen aan een financieel adviseur, ze luisteren ook nog eens naar de professionele adviezen. Iets wat van mannen niet altijd gezegd kan worden. Volgens een onderzoek van Betterment volgt de meerderheid van de klanten van een financieel adviseur de voorgestelde adviezen. Wie dit niet doen zijn vaker mannen dan vrouwen. De groep van klanten die méér risico namen dan voorgesteld zijn verhoudingsgewijs dubbel zo vaak mannen. Trots staat vrouwen niet in de weg als het gaat om rendement.

Kort gezegd gaan vrouwen bedachtzamer om met hun centen, bijgevolg nemen ze minder risico’s, beleggen ze veel consequenter en op een langere termijn. Bovendien spreiden ze hun portefeuille beter en laten ze zich niet leiden door hebzucht. Eigenwijsheid is hen vreemd en als belegger spelen emoties vrouwen minder parten dan mannen.

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.099 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden